Iskolánk 10 diákja Ciprusra látogatott nyáron

A Larnacában lévő AGIOS SPYRIDONAS SPECIAL SCHOOL volt a vendéglátónk, ahol 3-tól 21 éves korig látják el a környéken lakó családok tanulásban akadályozott gyerekeinek a fejlesztését. A két iskola között több év óta tartó szakmai kapcsolat van, 2018-ban egy tanéven keresztül etwinning projektben vettünk részt, és a ciprusi kollégák már két alkalommal voltak nálunk tanulmányi látogatáson. A második ilyen alkalommal született meg a gondolat, hogy Erasmus pályázat segítségével próbáljuk meg, hogy diákjaink személyesen is találkozhassanak.

Hand in Hand projekt 2020-ban a nyertes pályázatok közé került, de a programot egy évvel el kellett halasztanunk a járvány miatt. Még idén is hatalmas szerencse kellett hozzá, hogy meg tudjuk valósítani, hiszen a szervezést már akkor elkezdtük, mikor Ciprus zárva volt a turisták előtt, még repülők sem jártak.

Vendéglátóink nagyon kedvesen fogadtak minket, tanárok, diákok egyaránt. Műsort, közös játékokat szerveztek az iskolában és iskolán kívül is, érdekes, látványos programokon vettünk részt. A tenger közvetlenül a szállásunk előtt volt.  Ez mind csodálatos élménnyel töltött el minket.

Pedagógusként  büszkék voltunk és vagyunk a tíz résztvevő diákunkra: Bánfalvi Martin, Bene Brúnó, Farkas Ruben, Fekete Szófia, Kalmár Félix, Mészáros Balázs, Pompos Zsombor, Sallai Dániel, Széles Luca és Tari Tamás, mert figyelmesek, empatikusak voltak a tőlük igen eltérő ciprusi diáktársaikkal. Megtapasztalták és megértették azt, amit Giorgos tanár úr úgy fogalmaz, az ő diákjaik is ügyesek, csak másként.

Reméljük, hogy áprilisban hasonlóan sok élményben lesz része a hozzánk látogató ciprusiaknak, mikor mi leszünk a vendéglátók, és azt is reméljük, hogy a két iskola között tartós marad a kapcsolat.